Rodičom žiakov 1. ZŠ v Jarovniciach po prvýkrát vyplatili štipendium

22.11.2004 Celý región

Sumu dovedna 335 tisíc korún vyplácali 16. novembra v 1. Základnej škole (ZŠ) v Jarovniciach v okrese Sabinov rodičom žiakov, ktorí získali od septembra t. r...
Sumu dovedna 335 tisíc korún vyplácali 16. novembra v 1. Základnej škole (ZŠ) v Jarovniciach v okrese Sabinov rodičom žiakov, ktorí získali od septembra t. r. nárok na prospechovo-sociálne štipendium. Novú podpornú dávku dostávali po prvýkrát a naraz za tri mesiace.

Školu navštevuje dovedna 741 žiakov a všetci sú Rómovia, žijúci v najväčšej osade na Slovensku s vyše tri tisíc obyvateľmi, nachádzajúcej sa v tejto obci. Už pol hodinu pred 11. hodinou, teda pred termínom výplaty peňazí, ktorý ohlásil riaditeľ školy Jozef Bugna, sa pred zamknutými dverami budovy sústreďovali matky a otcovia detí. Jedna z nich Viera Rakošová pochválila tento krok. Na syna Matúša jej za tri mesiace vyšlo 900 korún. Podľa nej majú z toho radosť i deti i rodičia. Peniaze použije \"či na topánky, či na totu vetrovku\". Iným sa nepáčilo, že deti dostali menej alebo nič.
Podľa platnej legislatívy je mesačná dávka od 200 do 500 korún, pričom najvyššiu dostane žiak s priemerom známok do 1,5. Bugna informoval, že vyšla dovedna 97 deťom. Dávka má aj sociálnu podmienku a vzťahuje sa na školu, v ktorej je vyše 70 percent žiakov v hmotnej núdzi. V prípade tejto ZŠ išlo podľa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Sabinove o 562 detí.
Názory na zmysluplnosť vyplácania takýchto dávok sa rôznia aj v samotnom pedagogickom kolektíve tejto ZŠ. Riaditeľ si myslí, že je to pomoc. Niektorí pedagógovia sa obávajú, či peniaze v rukách dospelých Rómov sa skutočne dostanú na krytie nákladov spojených s potrebami školopovinných detí. Navyše môže vzniknúť rodičovský tlak na učiteľov, aby dávali žiakom lepšie známky.
(jj)
 

Vyberte región

mark